Što je LED rasvjeta?

U pravilu, LED žarulje koriste 90% manje električne energije od standardnih žarulja. Led žarulje imaju besprjekoran spektar svjetlosti a životni vjek im je preko 10 godina. LED rasvjeta pruža najučinkovitiji način za uštedu energije i očuvanje naših prirodnih resursa. Ako bismo sadašnju rasvjetu promjenili u LED rasvjetu, ne bismo trebali izgrađivati nove elektrane. Štoviše, eliminirali bi potrebu i za nizom postojećih elektrana!

Da li LED žarulje sadrže živu?

LED žarulje ne sadrže živu. Upravo suprotno, one se mogu reciklirati jer ne sadrže opasne tvari.

Usporedba LED žarulje s CFL žaruljom?

Istraživanja pokazuju da LED žarulje koriste 50% manje energije nego CFL žarulja, te ne trebaju prigušnicu; također, nema čekanja na punu osvijetljenost, nema jalove energije, te tako možemo zaključiti da led žarulja koristi i preko 70% manje energije, te u mnogim slučajevima traju 10 puta duže nego CFL žarulja. Led žarulja je puno izdržljivija na trenja, vibracije, udarce i oscilacije napona; također, pruža izvrsnu kvalitetu svjetla, gašenje i paljenje joj ne šteti, a uz to, ekološki je prijatelj naše planete. Sve ovo odnosi se na unutarnju i na vanjsku Led rasvjetu.

Da li LED žarulje proizvode više topline od CFL žarulja, ili žarulja sa žarnom niti?

Upravo suprotno! LED žarulje emitiraju mnogo manje topline nego CFL žarulje i žarulje sa žarnom niti. U mnogim slučajevima, možete zaista osjetiti razliku temperature ako ste u blizini svjetlosti. LED žarulje će uvijek raditi na nižoj temperaturi nego CFL ili žarulje sa žarnom niti. Uz sve to, led rasvjeta će Vam u vrućim danima kada koristite klima uređaje smanjiti račun za električnu energiju.

Zašto je LED rasvjeta skuplja?

LED žarulje koriste stvarne pločice za rad i izrađene su od elektroničkih komponenti. U osnovi, Led rasvjeta se može smatrati elektroničkim uređajem. Ova tehnologija je napravljena da traje dugo, da daje dobro svjetlo, da Vam smanji troškove, te da Vam duguročno štedi proračun. Također, ne zagađuje zrak i zemlju, pa je iz tog razloga nazivaju i Zelena energija.

Da li se Led rasvjeta može koristiti svugdje, da li je sigurna?

Da, LED rasvjeta je zdravije svjetlo te je u potpunosti sigurna. LED ne proizvodi nikakva ultraljubičasta zračenja koja inače uzrokuju blijeđenje tkanine, blijeđenje umjetnina, sagova i drugih osjetljivih roba. Led rasvjeta isto tako nema strobo efekat ni treptaje. Američke studije su pokazale da uz korištenje Led rasvjete smanjujemo depresiju i glavobolje, dok vlastiti rad poboljšavamo za čak 30%. Led rasvjeta zamjenjuje svu rasvjetu koju koristimo u prostorima za stanovanje, u komercijalnim i industrijskim pogonima. Također, ovu rasvjetu koriste i trgovine, galerije, knjižnice, skladišta, autoceste ,gradska rasvjta, vrtići, škole, bolnice itd. U svim područjima primjene, poboljšanja su u svakom pogledu uvelike osjetna.

Koliko dugo LED svjetlo može raditi?

Zapamtite, trajnost LED rasvjeta može biti 100.000 sati. Što znači ne samo velike uštede u struji, nego i velike uštede u održavanju i zamjeni žarulja.
Dakle, LED svjetla traju oko 100.000 sati; žarulja sa žarnom niti oko 1000 sati, a CLF ili Fluorescentne cijevi 6-8000 sati.

Sigurnost / toplina

LED pretvara energiju u svjetlost, a ne u toplinu kao što je to slučaj kod klasične rasvjete. Kao rezultat toga, on proizvede i do 90% manje topline od svjetiljke sa žarnom niti. LED žarulja je topla na dodir te značajno smanjuje rizik od požara ili opeklina.
LED proizvodi u prosjeku oko 3,5 BTU / sat, za razliku od 90 BTU / h za žarulju sa žarnom niti. Manje topline znači niže troškove klimatizacije i smanjenjem uništene roba.

Kraće rečeno: LED može značajno smanjiti potrošnju energije, smanjiti emisije stakleničkih plinova i drugih onečišćujućih tvari, uštedjeti troškove rada, smanjiti troškove hlađenja i poboljšati produktivnost. Sve to s velikom financijskom stopom povrata.

ŠTO JE LED dioda?

Dioda je nelinearni poluvodički elektronički element s dva priključka koji posjeduje ispravljačka svojstva. Poluvodičke diode se izvode se temelju pn-spoja ili na temelju spoja metal–poluvodič. Diode se mogu razvrstati po materijalu nakojemu su rađene (silicij, germanij, galijev arsenid, silicijev karbid) i po tipu (ispravljačke, svijetleće, foto-diode, Zener-diode, Schottky-diode, tunel-diode itd.).

KAKO NAĆI DOBRU LED RASVJETU

Za razliku od drugih rasvjetnih tehnologija, solid state (LED) rasvjeta kao tehnologije ima svijetlu budućnost. No, dok budućnost stigne, živimo u svijetu Divljeg zapada gdje postoji tek nekoliko pravila, nekoliko standarda, i malo kvalitetnih projekata za provedbu unutar industrije. Mnogi proizvođači su se pojavili u industriji Led rasvjete sa ciljem brze zarade a nauštrb kvalitete. Rijetki su posvećeni unapređivanju LED rasvjete za budućnost, a mnogi je samo pokušavaju unovčiti.
Odabir prave LED rasvjete je kao kupnja automobila koji dolazi u svim oblicima i veličinama i treba zadovoljiti različite funkcije u različitim uvjetima. Kao i automobil, LED rasvjeta je kompleksan sustav s brojnim opcijama i značajkama koje su u funkciji da vrše različite aplikacije. Ne postoji \\\”jedna veličina koja odgovara svakom\\\” proizvodu.

Prednosti u dizajniranju prostora:

· Prikladno za primjenu u novim aplikacijama
· Tiny dizajn
· Široki spektar boja

Tehničke prednosti:

· Otporan na udarce i vibracije
· Funkcija pri vrlo niskim i vrlo visokim temperaturama
· Nizak napon
· Nema ex-/implosion rizik
· Precizno usmjeravanje svjetla ,
· Prebacivanja i pulsni rad moguć (nema vremena kašnjenja, jer je poluvodič)

Ekološke prednosti:

· Smanjeno korištenje resursa
· Smanjena potrošnja energije
· Ne sadrži živu / nema UV zračenja, prijatelj je okoliša
· Solarne aplikacije su moguće

Zašto je dobro imati Led rasvjetu?

★ Niska potrošnja energije
★ Ekologija
★ Dugi životni vijek
★ Robusnost (bez vlakna)
★ Raznolikost boja i dimenzija

Kako rasporediti rasvjetu u prostoriji

Općenito govoreći, rasvjeta u interijeru ovisi o dva čimbenika – o kakvom je tipu rasvjete riječ (različite vrste rasvjetnih tijela) i kakvu rasvjetu zahtijevaju aktivnosti koje će se vršiti u nekom određenom prostoru.

Primjerice, na nekom mjestu u kuhinji gdje se priprema hrana, trebat će jača direktna rasvjeta na radnoj površini, dok će na određenim mjestima za odmor, kao što su sofa u dnevnom boravku ili krevet u spavaćoj sobi, biti dovoljna samo ambijentalna. Na konačni odabir rasvjetnih tijela u nekom prostoru uvelike utječe osobni ukus vlasnika, koji njima nastoje stvoriti za njih poseban, ugodan ambijent.

Uz prirodne izvore svjetlosti (prozori, staklena vrata, i sl.) i rasvjetna tijela smještena na stropove i zidove, veliku ulogu u interijerima ima i \’dodatna\’ rasvjeta u vidu stolnih i stajaćih lampi. Osim estetske, stolne i stajaće lampe imaju i jasnu funkcionalnu ulogu – osigurati svjetlost na mjestima gdje je ona u određenim prilikama najpotrebnija.

Stolne i stajaće lampe

Iako se obično vežu uz radne stolove, stolna lampa može se razmjestiti i na druga mjesta u interijeru, npr. stoliće u hodniku ili dnevnim sobama, ili pak na noćne ormariće u spavaćim ili dječjim sobama. Osim što može pružiti jaču rasvjetu koja se, ovisno o vrsti lampe, može i prema potrebi usmjeravati na određen dio namještaja ili predmeta (ovisno o tome da li ima statičan ili fleksibilan \’vrat\’, što se pokazuje iznimno korisnim za pisanje ili čitanje), stolna lampa može biti i ambijentalna (prigušena svjetlost koja može biti i raznih boja) te na taj način vršiti iznimno važnu estetsku funkciju u smislu kreiranja posebnog ugođaja u svakom prostoru. Velika prednost stolne lampe je i mogućnost njezina vrlo lakog premještanja iz jednog u drugi dio interijera, sukladno trenutnim potrebama (ako ne kolidiraju sa stilom ostatka prostorije u koji ih premještate).

Stajaću lampu je gotovo u pravilu najbolje smjestiti u kut prostorije, tik uz stol, komodu ili sofu. Iako danas postoji izvrstan izbor materijala, boja i oblika, za onu koja je smještena uz sofu predlažem da razmotrite lampu s dva \’vrata\’ (jedan dio baca svjetlost prema stropu, dok donji dio lampe ima fleksibilan \’vrat\’ kojim se dodatna rasvjeta može usmjeravati prema potrebi). Kao \’međuvarijantu\’ predlažem stajaću lampu čiji se gornji dio (na kojem se nalazi obod s izvorom svjetlosti) može rotirati. U hodnik i spavaću sobu mogu se staviti jače ili ambijentalne stajaće lampe, sukladno vlastitom estetskom i funkcionalnom kriteriju. Kako je hodnik ili predsoblje prva prostorija koju će svatko ugledati prilikom ulaska u neki stambeni ili poslovni prostor, savjetujem da izaberete \’reprezentativnije\’ stajaće lampe koje će \’pričati priču\’ o ostatku vašeg prostora i svojom ljepotom već pri samom ulasku plijeniti pažnju.

Stolna i stajaća lampa može biti od najrazličitijih materijala (sve vrste metala i drva, papira, stakla, plastike, tkanine, itd.), s vidljivim, \’izduženim\’ ili skrivenim postoljem, različitih boja, oblika i intenziteta rasvjete, industrijske ili ručne izrade, dizajnerske … konačni odabir je stvar individualnog ukusa.

Iako je aktualan trend tzv. fuzija (miješanje) stilova, predlažem da se prilikom kupovine stolne i stajaće lampe ipak ima na umu stil u kojem je uređen ostatak prostora. Za klasične prostore predlažem i klasičnu stolnu lampe od mesinga, kombinacije mesinga sa staklom (vrlo česta varijanta je s tamno zelenim staklenim obodom) ili poznatog Tiffany dizajna. U obzir će svakako doći i kristalna stolna lampa, a za stajaću predlažem onu koja je izrađena u kombinaciji mesinga i oboda od fine tkanine (primjerice od \’teže\’ napete ili plisirane svile, jednobojne ili s klasičnim, jedva primjetnim dezenima). U klasici, kao i u rustici, predlažem izbjegavanje svih umjetnih materijala ultra žarkih boja!

U rustikalnim će interijerima lijepo izgledati stolna i stajaća lampe od mesinga ili kovanog željeza, a za stolnu posebno preporučujem one izrađene u varijanti imitacije starih petrolejskih lampi. Za moderne prostore, a posebno one koje prate stroga minimalistička pravila, predlažem lampe jednostavnih ravnih linija, idealno od jednog materijala – metalne (visok sjaj) ili od nekog sintetičkog materijala.

Bez obzira da li je riječ o stolnoj ili stajaćoj lampi, dobro je razmisliti o opciji da imaju regulatore intenziteta svjetlosti. Stolne i stajaće lampe mogu se \’strateški\’ postaviti u određen dio prostora koji posebno želimo naglasiti (stol, slika, skulptura…), a dobro je imati na umu da obodi, materijali i linije stolne i stajaće lampe u jednoj prostoriji ne moraju uvijek biti identični. Kada se \’zasitite\’ starog izgleda stolnih i stajaćih lampi s obodima, zamijenite ih bez razmišljanja (ovakvo rješenje je obično najjeftinije, a može uvelike osvježiti prostor)! Uvijek valja voditi računa da će doživljaj i intenzitet boja u interijeru ovisiti o jačini i nijansama rasvjete.

Rasvjetna tijela koja emitiraju direktnu rasvjetu sa strane, stvorit će sjenu predmeta na koji pada (ovakav položaj izbjegavajte ukoliko želite sakriti neke neravne plohe na koje pada svjetlost, kao i kada želite sačuvati trodimenzionalnu vizuru nekih predmeta). Jače rasvijetljen prostor stvara osjećaj prostranosti i veće kvadrature! Pojačajte svjetlost stolnom i/ili stajaćom lampom gdje god je to potrebno! Stolna i stajaća lampa pokazat će se naročito korisna ako se smjesti duž dijelova prostora kojima se često prolazi (zbog atmosfere, ali i vlastite sigurnosti), a prilikom kupnje stolne ili stajaće lampe, obavezno provjerite kako izgleda kada je upaljena!

Odabir rasvjetnih tijela

Odabir rasvjetnih tijela

Rasvjeta zahtijeva pažljivo planiranje. Morate paziti da ne bude prejaka, a ni previše prigušena. Da li vam je rasvjeta ugodna ili ne, možete ocijeniti tek nakon postavljanja rasvjete u prostoriju. Ipak, nije teško napraviti osvjetljenje koje je sigurno, privlačno i ugodno za rad, naravno ako znate koje korake treba poduzeti.

Dvije najčešće vrste rasvjete koje se mogu vidjeti u kući su konvencionalna (obična) i fluoruscentna. Obična rasvjeta podrazumijeva tradicionalnu sijalicu i svjetlost koju ona proizvodi je žuta i topla. Najćešće se koristi za glavno osvjetljenje prostorije. Snop svjetlosti može se kontrolisati uz pomoć odgovarajućih prekidača.

S druge strane, fluoroscentno svjetlo je jedno od posljednjih dostignuća u rasvjeti. Kod nas se popularno zove «štedno svjetlo», jer sijalice mnogo duže traju, a koriste i znatno manje električne energije. Takve sijalice proizvode dovoljno topline, svjetlo je bijelo, mada se omotači takve sijalice mogu prilagoditi da proizvode toplije svjetlo koje nije naporno. Staklene cijevčice ove sijalice, koje su ispunjene gasom, ne proizvode toplotu kada su uključene. Regulator ovog svjetla je ograničen i dosta skup.

Postoje tri osnovna nivoa rasvjete, zavisno od lokacije i upotrebe na željenom mjestu.

Niži nivo rasvjete, kao za gledanje televizije i odmaranje općenito, trebalo bi značiti upotrebu 40 do 60 W sijalica za obično svjetlo, odnosno 16-22 W za fluoroscentno
Srednje jako svjetlo se koristi za kratkotrajne aktivnosti, kao na primjer, tokom jela, vježbe ili slično.Uglavnom su to sijalice od 120 do 150 W za obično, odnosno 30 do 44 W za fluoroscentno svjetlo
Treći nivo je najviši i takva rasvjeta se koristi za nadgledanje, na primjer, osjetljive štampe ili bavljenje zahtjevnijim hobijima. Ovdje se koriste sijalice od 180 do 300 W za obično, a 45 W i više za fluoroscentno svjetlo

Evo i nekih osnovnih pravila prilikom odabira svjetla za specifičnu namjenu…

Čitanje

Podne lampe trebaju biti postavljene odmah iza vas, odnosno vašeg lijevog ili desnog ramena, dok se stolne postavljaju u visini vašeg ramena udaljene otprilike pola metra od materijala koji čitate. Lagano čitanje bi trebalo obavljati pod svjetlom od 150 W, odnosno od 200 do 250 W za vrijeme dužeg čitanja ili učenja.

Svjetlo za radni stol

Stavite lampu koja pravi jednoličnu, blještavu svjetlost bez sjena. Što više koriste radni sto, to vam je jača svjetlost potrebna. Minimum 200 W za običnu, odnosno 40 W za fluoroscentnu svjetlost. Ukoliko ste dešnjak, postavite lampu na lijevu stranu tako da vam ruka ne pravi sjenu. Ukoliko ste ljevak, uradite suprotno.

Rasvjeta u kupaonici

Rasvjeta u kupaonici bi trebala biti postavljena tako da ne pravi sjene ispod vaših očiju, obraza i brade. Postavite jednu ili više rasvjetnih tijela za generalno svjetlo, plus rasvjetu iznad ogledala. Možete postaviti nekoliko 25 W sijalica oko ogledala kako biste postigli odličan efekat.

Vašem tenu ipak najviše godi fluoroscentno svjetlo, koje je nenapadno.

Kuhinja

Postavljanje jednog rasvjetnog tijela na plafon nije ni blizu dovoljno za različite vrste poslova koji se obavljaju u cijeloj kuhinji. Trebate postaviti rasvjetu i iznad pojedinih površina. Odaberite fluoroscentna rasvjetna tijela koja ćete postaviti ispod visećih elemenata. Takvo svjetlo je jednolično i ne grije se. Postavite 100 W sijalice ili dvije od 75 W iznad lavaboa, i jednu ili dvije od 60 do 75 W iznad ploče za kuhanje.

Televizija

Dok neko preferira tamnu sobu za gledanje televizije, većina stručnjaka savjetuje da se ostavi barem malo svjetla u sobi – ono smanjuje kontrast sa jarkim TV ekranom i čini ga ugodnijim za gledanje. Koristite prigušenu svjetlost sa plafona ili podnu lampu. Rasvjetne elemente postavite tako da se svjetlost ne odbija od TV ekran.